Intervju z našo WMC ekipo

2013-07-20

World Magic Cup v svetovni prestolnici marihuane se bliža, jaz pa sem se pogovarjal z vrlimi Magicaši, ki bodo tam predstavljali Slovenijo.

Za začetek naj povem, da seveda že pridno playtestajo, kakšni decki pa se jim zdijo najbolj obetavni? Po Rutarjevem mnenju je najboljši deck v formatu Junk Aristocrats, obenem pa priznava, da je deck zelo težko igrati. Prav gotovo je deck zelo močan, saj ga poleg posamičnih močnih kart odlikuje tudi izjemna konsistentnost, dobremu igralcu pa da veliko možnosti, da nasprotnika izigra. Na drugem koncu tega spektra je seveda Bant Auras, ki pa naj bi imel težave proti kontroli in zelo hitrim deckom, ki ga enostavno prehitijo. A strinjali so se, da na dolgem turnirju včasih prav paše igrati deck, pri katerem ne rabiš prav veliko razmišljati.

Poleg tega imajo ogledane še razne verzije kontrol, med drugim UW, WB in Esper, a Dolar bi se igranju Sphinx's Revelation decka najraje izognil. Zanimalo me je, zakaj. »Ker so slabi,« je bil preprost odgovor. A specifična struktura tega turnirja – v Standardu bodo namreč igrali tri decke, v katerih so lahko SKUPNO največ štiri kopije katere koli karte – pomeni, da morda ne bodo imeli toliko izbire, kot bi si je želeli. Že Bant in UWR, na primer, decka, ki delujeta na povsem različnih nivojih, si 'kradeta' Hallowed Fountaine in morda bodo morali sestaviti nekoliko bolj nekonvecionalne mana base. Evolving Wilds ni ravno karta, ki bi jo pogosto srečevali v Standardu, a morda bo v Amsterdamu temu precej drugače.

V formatu so seveda še številni drugi decki, od agresivnega Gruula do infinite-value-Junda, vsakič pa smo prišli do vprašanja, kako sestaviti tri decke, ki se ne bodo (preveč) prekrivali. Kunič si želi, da bi bili BG Zombiji boljši deck, Natan jih je skušal navdušiti na agresivnim Jund deckom z Exavo in Hydro, jaz pa sem se spraševal, ali so Junk Aristokrati res toliko boljši od WBR Aristokratov. Na koncu je Kunič lahko le nemočno skomignil z rameni in povzel: »Še dobro, da imamo Dolarja. On bo že nekaj dobrega pogruntal.«

Našim se nekaj vprašanj poraja tudi glede same razporeditve deckov in igralcev za mizo, saj lahko to precej vpliva na njihove odločitve. Zanimiv razmislek se ponuja ob tem, ali bodo ostale ekipe na sredino postavile najboljšega igralca, ki bo tako lahko pomagal tudi soigralcema? Če bo temu tako, je lahko dobra izbira za srednjo mizo deck Bant Auras, saj v matchupih s tem deckom ni ravno veliko prostora za izigravanje nasprotnika. Nad Aurami je sicer precej navdušen Kunič, ki ni ravno samozavesten, da se bo lahko soočil z najboljšimi na svetu, a verjamem, da se bo izkazal! Dosti bolj samozavesten je kapetan naše ekipe, Robin Dolar, ki zadnje čase niza uspeh za uspehom, v prejšnji sezoni pa je dosegel tudi stopnjo Silver level pro. Po njegovih besedah imajo zelo dobre možnosti, da se uvrstijo v drugi dan tekmovanja (in si s tem zagotovijo po najmanj 1000$ na osebo), možnosti za Top 16 pa naj bi bile »okrog 50-50.«

Nekaj malega so se pripravili tudi že na ekipni Sealed, saj bodo tekmovali tudi v tem formatu. Iz dvanajstih boosterjev (prvi dan bodo to boosterji edicije M14, drugi dan pa Return to Ravnica block) bodo morali sestaviti tri decke in se pomeriti z ostalimi ekipami. Dolar ima v tem formatu že nekaj izkušenj, kar je prav gotovo dobro, saj po njegovih besedah v nasprotnem primeru med sestavljanjem deckom hitro zavlada kaos. In kakšne decke pričakujejo? Vsi decki naj bi bili zelo močni, bistvenega pomena pa so bombe, ki jih odpreš. Seveda upajo na čim manj rare landov, glede ostalega pa nimajo nekih posebnih preferenc. Več bodo videli, ko bodo format še nekoliko potestirali. V načrtu imajo nakup enega booster boxa M14 in sestavljanja deckov, saj je v živo najlažje videti, kako dejansko poteka cel proces sestavljanja.

Za konec sem jih povprašal še o skrivnostnem četrtem članu ekipe, Mariborčanu Borisu Robiču. Zaradi razdalje težko testirajo skupaj, kljub temu pa se redno pogovarjajo po Skypu in delijo mnenja. Seveda bo nekaj časa za playtestanje tudi v Amsterdamu, a takrat bo čas bolj za iskanje skrivnega techa, decki pa bodo po večini že izbrani in sestavljeni.

World Magic Cup turnir bo tako še posebno zanimiv, saj bomo vsi z navdušenjem spremljali naše junake na poti do slave. Turnir bo potekal od 2. do 4. avgusta, prenos v živo se bo začel ob enajstih dopoldan, živahna debata pa bo potekal tudi na forumu! Naši ciljajo na drugo mesto in ni vrag, da jim ne bo uspelo!

WMC ekipa

Mitja Bosnič