Magic v Sloveniji

2013-05-16

Zadnje čase se na slovenski Magic sceni veliko dogaja. Pred kratkim smo imeli možnost igrati na enem bolj odštekanih turnirjev, polnočnem Prereleasu, ki ga je skupina Planeswalker organizirala v prostorih plesne šole Bolero. Več kot 70 igralcev in igralk se je zbralo na tem turnirju za najbolj čvrste, ki smo ga zalili z obilnimi količinami Red Bulla ter tako skupaj le uspeli dočakati jutro. Tak turnir je seveda zabaven način, kako preživeti noč, za bolj turnirsko usmerjene igralce pa je tudi dobra priložnost, da povadijo igranje pod napornimi pogoji, kakršni pogosto nastanejo na Grand Prix turnirjih – 10+ ur igranja, ko se ti od raznih combat trickov in interakcij že prične blesti pred očmi, pa moraš še naprej sesuvati nasprotnike, če hočeš priti v Day 2/Top 8/itd.

Ta polnočni Prerelease pa je le eden v celi seriji dogodkov, s katerimi naši organizatorji (Matic, Tomaž in Andrej, če jim hočete kdaj čestitati za odlično opravljeno delo) krepijo lokalno sceno. Že če pogledamo na situacijo, kakršna je bila pri nas pred dvema letoma, lahko vidimo, kaj vse se da doseči v relativno kratkem času. V tipično močnih Magic krajih (Ljubljana, Maribor in Koper) so temeljito obnovili in prevetrili lokalno sceno, v Črni Luknji v Ljubljani je tako na primer možno Magic igrati vsaj štirikrat na teden. Poleg tega nastajajo nove lokalne scene, na primer v Domžalah, pa Jesenicah in Postojni in stari mački že nestrpno čakamo, da nam novinci pridejo nakazat, kaj so se naučili.

Razpored vseh teh turnirjev si lahko ogledate prav tu, na spletni strani mtgslo.si, poleg tega pa lahko tu najdete še članke, poročila s turnirjev in še marsikaj. Če imata kakršna koli vprašanja, pa vam je vedno na voljo tudi forum (planeswalker.si/forum), na katerem med seboj menjamo karte in se pogovarjamo o pravilih Magica, različnih deckih, novicah ter še marsičem.

Če igrate Magic je tako precej verjetno, da imate nekje blizu vas priložnost, da ga igrate v prijetnem in čisto malo tekmovalnem okolju, v kakršnem boste najhitreje napredovali, pri tem pa se tudi najbolje zabavali. Prav vaša udeležba na turnirjih vseh sort in kupovanje Magic izdelkov v trgovinah kjer koli v Sloveniji pa vse to omogočajo in lahko ste prepričani v nekaj: več kot vas bo na turnirju, bolj se bodo organizatorji potrudili in vam ponudili dodatne možnosti igranja. Radi draftate najnovejšo edicijo? Vam je bolj pri srcu EDH? Nimate pojma, o čem govorim, temveč bi radi le preprosto igrali Magic? Prav gotovo se bo našla primerna kombinacija, ki bo ustrezala tako vam kot organizatorjem.

Glede na trenutno situacijo se nam za prihodnost naše drage igre ni za bati. Letošnjih WMCQ turnirjev se v povprečju udeležuje po trikrat toliko igralcev, kolikor se jih je prejšnje leto. Naši najboljši igralci v tujini dosegajo lepe rezultate, Robin Dolar pa je dosegel celo srebrno stopnjo profesionalnega igralca. Magic se igra v večjem številu, na več lokacijah in na več različnih načinov kot kadar koli v zadnjih petih letih in ni dvoma, da se bo ta trend nadaljeval.

Mitja Bosnič