Moj prvi PTQ

2013-09-29

5. aprila bo v Ljubljani Slovenija gostila premium turnir tipa PTQ, ki pa bo za bolj nove igralce v marsikaterem pogledu drugačen kot  dosedanji turnirji, ki so jih obiskali (kot so FNM in Prerelease).  Da vam bo uvod v tak tip turnirja čim bolj prijeten in prijazen vam bom na kratko predstavil vse razlike in dal še par koristnih nasvetov.

Razlog za tako razliko je sprememba takoimenovanega ‘Rules Enforcement Levela’ iz Regular, kjer je zabava na prvem mestu, v Competitive, kjer je v ospredju tekmovalnost. Razlog za to spremebo je dejstvo, da so nagrade na takih turnirjih večje, ljudje na turnirje prihajajo od daleč, zaradi nagrad pa se pojavi tudi večja želja po zmagi in posledično potencialnemu goljufanju.

Na mnogih turnirji ste do sedaj že lahko srečali posebne predstavnike organizacije turnirja - sodnike. Na dosedanjih turnirjih so sodniki odgovarjali na vaša vprašanja ter vodili turnir, če ste storili kakšno napako, pa so vam samo prijazno pomagali in vam pustili, da ste veselo igrali naprej. Na PTQ-jih imajo sodniki še večjo vlogo, zato nas bo na turnirju v Ljubljani tokrat kar 6. Naša naloga bo, da zagotovimo igro v varnem okolju in preprečimo vsakovrstno goljufanje, ki bi lahko nastalo. Za turnirje tega ranga je za sodnike obvezno znanje tudi znanje tako imenovanega Infracture Procedure Guida, ki zelo natančno narekuje, kako se rešuje določene situacije in kako kaznujemo za najrazličnejše napake. Kazni so zelo verjetno nova stvar tudi za vas, zato jih bom na kratko opisal. Če boste igrali zbrano in pošteno, se jih ni treba prav nič bati. Kazni so različno visoke, vse pa so natančno premišljene glede na napako, ki jo storite.

Caution - ta kazen se izreče samo ustno in je primerna, če igralec naredi zelo majhno napako, ki se jo da rešiti v par sekundah.

Warning - prva resna kazen, ki je tudi najpogostejša in jo prejmete ob napakah v igri, ki zahtevajo več kot par sekund za rezrešitev. Primer take napake, je da hočete z Lightning Bolt-om ubiti pošast s Protection from red. Značilnost Warningov je, da se nalagajo eden na drugega v svojih ločenih kategorijah. Ko dobite 3. warninge v določeni kategoriji, se kazen avtomatsko nadgradi v kazen naslednje kategorije, zato je tukaj potrebna previdnost.

Game Loss - kazen, ki se podeli za napake, ki imajo velik potencial za goljufanje (recimo popišete 38 karten deck - torej lahko teoretično vsako igro začnete z dvema poljubnima kartama) ter napake, ki lahko ogrozijo cel turnir (recimo zamudite 8 minut, kar bi potencialno lahko zavleklo turnir s 100 ljudmi za 8 minut). Ta kazen pomeni izgubo ene igre (ne cele runde).

Match Loss - zelo redka kazen, ki se večinoma podeljuje za Outside Assistance (pomaganje kolegu pri igri oz. zahtevanje pomoči od kolega).

Disqualification - izločitev iz turnirja zaradi goljufanja, podkupovanja ali neprimernega obnašanja.

Vse kazni in kategorije so opisane v sodniškem priročniku IPG, ki je dostopen na tej povezavi.

Popisovanje Deckov

Še ena stvar, ki bo večini nova, je popisovanje svojih igralnih kupčkov. Na Prereleasih ste verjetno kdaj videli, da je sodnik pred vas postavil list papirja, kamor ste morali napisati vse karte, ki ste jih odprli v boostrih, velikokrat pa tudi to ni bilo potrebno. Ker se bomo na PTQ-ju trudili preprečiti, da bi kdo dodajal karte v svoj kupček, bomo tokrat ubrali drugačen, a že uveljavljen sistem. Ko se boste posedli za mize, tokrat ne boste odpirali svoji boostrov, ampak boste le popisovali karte, s katerimi bo igral nekdo drug. Za popisovanje boste imeli 20 minut, ko boste končali, pa boste vse skupaj dali preveriti kolegu, ki bo sedel nasproti vas. Če bo vse v redu, bomo vsi naenkrat po naključni metodi, ki jo bo na dan turnirja oznanil glavni sodnik, zamenjali kupčke kart med sabo. Šele ko bo vsak imel naključni kup kart, boste začeli z izdelavo svojih igralnih kupčkov. Posebnost igranja na competitive je tudi to, da se za začetnih 40 kart odločite že med izdelavo kupčka in teh 40 kart tudi napišete na list (tam bo zraven vsake kolone še kolona z imenom Played). Popisati morate tudi vse basic lande, ki jih igrate. Na začetku vsake runde morate svoj deck spremeniti nazaj na originalno verzijo, v nasprotnem primeru vas čakajo neprijetne posledice. Svojo originalno konfiguracijo si poiskusite zapomniti, če jo res pozabite, pa prijazno prosite za pomoč sodnika.

Še nekaj nasvetov

Prvo pravilo igranja na turnirjih tipa PTQ je, da vaš nasprotnik za čas igranja ni vaš prijatelj in bo poskušal narediti vse da vas premaga. Če vam kakšno pravilo ne bo povsem jasno, je dobra ideja poklicati sodnika namesto vprašati nasprotnika.

Ne zamujajte! Na turnir pridite pravočasno, da ne bomo začeli brez vas. Tudi vsako rundo pazite, da ste na svojih sedežih takrat ko glavno sodnik začne rundo. Vsako rundo bo pri sodniku ura z odštevajočim časom, s katerim si lahko pomagate zračunati kdaj se bo približno začela naslednja runda in ne boste prepozni.

Pazite se, da se ne zagovorite pri kakšnem koli podkupovanju. Imejte v mislih da je nelegalno ponujati karkoli in s tem vplivati na rezultat igre. To vključuje tudi split nagrad, v primeru da nekdo drugemu preda igro. Kaznivo je tudi če sprejmete kakršnokoli ponudbo ali pa o tem ne obvestite sodnikov.

Pazite na svoje triggerje! Za razliko od Regular turnirjev bodo igralci ter sodniki zelo natačni glede triggerjev. Za njih boste odgovorni sami in se bodo smatrali za pozabljene čim boste preveč napredovali v igri ali dali vtis da ste nanj pozabili. Tudi ko bo nasprotnik pozabil na svoje triggerje velja isto pravilo in jim jih niste dolžni pustiti izvesti.

Pozorno poslušajte oznanila, ki jih bo za vas pripravil glavni sodnik. Tam boste zvedeli vse od tega koliko rund bomo igrali do tega kdaj bo pavza in kje najdete basic lande.

Kaj potrebujete s seboj na turnirju?

- papir in pisalo
- kocke in kamenčke
- pijačo, prigrizke
- ovitke
- svojo DCI številko
- naspano glavo ter stuširano telo

 

Če bi se radi še bolje pripravili na PTQ pa priporočam še naslednje čtivo:

 

Jernej Lipovec