Prerelease Born of the Gods

2014-01-24

Epska zgodba Elspeth v Therosu se nadaljuje. Na tokratnjem prereleasu se bomo ponovno podali v svet Magica, obarvanega z antično Grčijo. Druga edicija v Theros bloku nam ne prinaša zgolj novih kart, temveč tudi povsem nove mehanike, ki nam prikazujejo herojske boje junakov s pošastmi.

V novi ediciji nas čaka 165 kart, od tega 60 commonov, 60 uncommonov, 35 rareov ter 10 mythic rareov. Prvič bo na kartah ključna beseda (keyword) Tribute. Ta mehanika se nahaja na pošastih, ki zahtevajo zase poklon, v kolikor jim le-ta ni dan, pa znajo povzročati takšne ali drugačne probleme. Nasprotnik je tako pred odločitvijo, ali naredi pošast večjo, ali pa se mora soočiti s posledicami. Mehanika je podobna tisti iz Odyssey blocka, zani pod imenom Punisher. Problematično pri tej vrsti mehanik je dejstvo, da bo nasprotnik vselej izbral tisto možnost, katera ga bo najmanj prizadela. Možnosti so tako zgolj navidezne, rezultat pa skoraj vedno v prid nasprotnika. Kljub temu je mehanika zagotovo zanimiva, ter ponuja veliko možnosti pri sestavi decka v limited okolju.

Srečali se bomo tudi z novimi sposobnostmi kart (ability word), in sicer Inspired. Ta se aktivira vedno, ko se karta s to besedo untapa. Potencial za uporabo sposobnosti je tako vsaj enkrat na krog, vendar se bodo zagotovo našli tudi drugi načini za izrabljanje. V Born of the Gods bomo prav tako našli  še pet novih bogov Therosa, ki pa so za razliko od tistih iz prejšne edicije dvobarvni. Predanost njim se tako preverja v dveh barvah, še vedno pa se znajo manefistirati v prava bitja na bojišču, če sama predanost dosega določeno vrednost. Nov je prav tako cikel arhitipov (Archetypes). Ti prinašajo na bojišče novo dinamiko. Ne samo, da omogočajo vsem bitjem istega igralca določeno sposobnost, temveč jo tudi odvzemajo nasprotnikovim. Prisotne pa so tudi že znane mehanike iz prejšne edicije, kot so denimo scry, monstrosity, bestow in heroic. Limited format bo tako pridobil še dodatno globino z novimi kartami in mehanikami, nekatere karte pa imajo potencial tudi za constructed igranje.

 

Sama zgodba edicije se osredotoča na Xenagosovo željo po povzpetju v panteon bogov na Therosu. Xenagos, nekoč zgolj satir, kateri je užival v hedonističnem življenju, je v prejšnji ediciji prižgal svojo iskro, ki mu omogoča prehajanje med različnimi svetovi. S tem, ko je postal planeswalker, je pridobil možnosti raziskovanja novih užitkov, ki mu niso bili na voljo na Therosu. Za tem pa je prišlo tudi spoznanje, kako majčken drobec v neskončni velikosti svetov je sam, ter s tem prezir do bogov Therosa, ki se prikazujejo kot vsemogočni. Ambicioznost ga je pripeljala do skovanja načrta, po katerem bo sam postal bog na Therosu. Medtem Elspeth, ki je na Therosu pristala po dogodkih na Mirrodinu, kot izbranka sončevega boga Helioda poveljuje vojski hoplitov v boju proti minotavrom boga Mogisa. Cel konflikt je del Xenagosovega načrta, v razpletu zadnje bitke v vojni pa le-ta pride do tistega, kar si je želel, in sicer da sam postane božanstvo. Na drugi strani Elspet izpade kot grešni kozelj za poraz Heliodove vojske, kar privede do njenega izgnanstva v divjino. Epilog zgodbe sledi v zadnji ediciji Theros bloka…

V tej zgodbi lahko sodelujete tudi sami, najprej na prereleasih edicije. Na turnirjih boste pridobili nove karte ter igrali z njimi, spoznavali razširjeno limited okolje Theros blocka ter se družili z drugimi igralci Magica. Prerelease je namenjen predvsem zabavi, rezultat ni toliko v ospredju, kar ga dela nadvse primernega za tiste, ki ste v svetu Magica relativno novi, vendar ponuja vseeno izziv tudi za izkušene igralce, da pokažejo svoje znanje s kartami, katerih še ne poznajo povsem. Vabljeni ste, da se ga udeležite v čim večjem številu, se podate v svet pošasti, legendarnih bojevnikov ter čarobnih urokov, skupaj s prijatelji in soigralci pa uživate na turniju!

Luka Kušar